موتور برق یا مولد الکتریکی دستگاهی است که انرژی مکانیکی حاصل از سوخت گاز یا بنزین و گازوئیل را به انرژی الکتریسیته تبدیل می کند. البته موتور برق همان موتور ژنراتور است که اصطلاحا در بازار به ژنراتورهای کوچک هواخنک و پرتابل اطلاق می گردد.
موتور برق اضطراری
موتور برق ها با کاربری های مختلف ارایه می شوند، که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مراکز مهم امنیتی، دیتا سنترها، سرورها، کارگاهی، مصارف اضطراری
موتور برق کوچک، کیفی، کارخانه و کارگاه، جهت امداد و نجات، ژنراتورهای کوچک قابل حمل و پرتابل، با سوخت گازی و بنزینی، دیزلی، اینورتر دار، چینی، ژاپنی، اروپایی،
بهترین موتور برق و موتور برق ارزان و با کیفیت
کاربردهای دیگر موتوربرق ها شامل استفاده و برق رسانی به پمپ های مختلف آب، کفکش ها، استفاده برای الکتروموتور ها و سیستم های برقی کوچک مثلا روشنایی و …می باشد.
انتخاب موتور برق
مهمترین عامل در تصمیم گیری انتخاب سوخت مناسب می باشد، انواع موتور برق یا ژنراتور خانگی کوچک و مسافرتی با سه سوخت متفاوت در بازار موجود می باشد:
موتور برق یا ژنراتور برق گازسوز
موتور برق بنزینی یا ژنراتور بنزینی
موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور
پیشنهاد می شود با توجه به نوع کاربرد شما یعنی استفاده ثابت یا کاربرد خانگی، سیار یا مسافرتی، همچنین سهولت و میزان دسترسی به سوخت، ابتدا سوخت مورد نظر خود را انتخاب نمایید، موتور برق های گازی در مناطق شهری و مسکونی بدلیل دسترسی آسان و ارزان به گازشهری گزینه مناسبی می باشند و موتور برق بنزینی در مصارف سیار و همچنین موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور در مصارف کشاورزی کاربرد دارند.
سوخت موتور برق
موتور برق گازسوز:
این موتوربرق به دلیل نوع سوخت ،کم مصرف می باشد و باعث کاهش آلودگی هوا میشود و دارای هزینه های کمتری نسبت به نوع بنزینی می باشد
از دیگر امکانات این دستگاه بی خطر بودن این دستگاه است. این نوع به خاطر گازسوز بودن و حذف بنزین باعث طول عمر محصول نسبت به نوع بنزینی شده است.
موتور برق بنزینی:
پرکاربرد ترین نوع، موتوربرق های بنزینی می باشد این سیتم ها برای کارکردن در مکان هایی که دسترسی به گاز وجود ندارد مناسب می باشد. سوخت این سیستم ها از بنزین می باشد.
باتوجه به نوع سوخت این محصول گازهای اکسید کربن و دی اکسید کربن تولید می شود که باید در فضای باز مورد استفاده قرار گیرد در غیر اینصورت موجب خفگی می شود.
موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور:
دیزل ژنراتور متشکل از یک موتور دیزلی و یک آلترناتور است که سیستم احتراق آن به صورت تراکمی است؛ یعنی برخلاف موتور برق های بنزینی و گازی بدون سیستم جرقه و شمع است و سیستم سوخت رسانی آن دارای یک پمپ انژکتور است، دیزل ژنراتورها دارای انواع متعلقات فرعی از قبیل شاسی، تانک سوخت ، اطاقک پوشاننده جهت محافظت و کاهش صدا، سیستمهای کنترل و حفاظت، قطع کنندههای اضطراری مدار، سیستم پیش گرم کن روغن و آب موتور، سیستم استارت اتومات و غیره است.
بیشترین رنج مصرف دیزل ژنراتور از 50 الی 1000 کیلو ولت آمپر می باشد . البته دیزل ژنراتور ها از سایز 5 کیلوولت آمپر تا 5000 کیلوولت آمپر ساخته می شوند.
میزان مصرف سوخت موتور برق دیزلی و بنزینی
اولین نکته ای که در مورد موتور برق دیزلی وجود دارد مصرف سوخت آن می باشد. میزان سوخت این نوع از موتور برق ها در مقایسه با انواع بنزینی آن بسیار کم می باشد. و به طور کلی جدا از قیمت اصلی دستگاه هزینه تولید برق با توجه به مصرف کمتر و قیمت پایینتر و طول عمر بیشتر در یک موتور برق دیزلی بسیار کمتر از سایر موتور برق ها می باشد. همچنین طول عمر بهتری نسبت به بنزینی دارد. چرا که حدودا بعد از دو برابر کار کردن موتور برق دیزلی می توانید آن را سرویس کنید و هزینه های نگهداری و تعمیر پرداخت کنید. با بررسی این موارد می توانید برای خرید موتور برق دیزلی و یا سایر انواع آن اقدام نمایید.
استارترهای موتور برق
موتور برق های هندلی
سیستم استارت این نوع موتور برق ها به صورت دستی و همان هندل انجام می شود، هندل در حقیقت همان طنابی است که با دست کشیده و باعث چرخش موتور گریده سپس با ورود سوخت و زدن جرقه موتور روشن شده و شروع به کار می نماید.
موتور برق های استارتی
که دارای موتور استارت الکتریکی و باطری می باشند. نوع استارتی با دکمه استارت یا سوییچ تعبیه شده برروی خود براحتی روشن و خاموش می شوند و نیازی به هندل زدن و دور گرفتن موتور جهت روشن شدن ندارند.
نکته اینکه ترکیب سیستم استارت و سیستم هندل نیز وجود دارد.
موتور برق های اتوماتیک
موتور برقهای اتوماتیک دارای سیستم سوییچ اتوماتیک برق شهر و ژنراتور (ATS) بوده، یعنی با قطع برق موتور برق به صورت اتوماتیک روشن شده و برگشت برق شهر فرمان خاموش شدن موتور برق ارسال میگردد.
سیستم راهاندازی موتور برق یا همان دیزل ژنراتور برای برق اظطراری هم میتواند به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک باشد.
در نوع دستی که در زمان بیبرقی یک اپراتور موتور برق را روشن میکند و آن را وارد مدار برق میکند. ولی در صورت اتوماتیک توسط یک تابلو برق که به آن تابلوی امرجنسی یا اضطراری میگویند که توسط یک برد کنترلر بیبرقی را حس کرده و فرمان استارت موتور برق را صادر و در نهایت موتور برق به صورت خودکار روشن شده و توسط کنتاکتور مربوطه وارد شبکه برق میگردد.
اجزای موتور برق
موتور: وظیفه تامین انرژی مکانیکی موتور برق را بر عهده دارد، موتورها قدرتهای متفاوتی دارند که بر حسب توان موتور برق و همچنین توان خروجی مورد استفاده قرار میگیرند.
دستگاه تولید برق متناوب (آلترناتور): وظیفه این قسمت از موتور برق تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی میباشد.
سیستم سوخت: سیستم سوخت در موتور برق که بسته به نوع سوخت متفاوت است میتواند بر روی خود دستگاه موتور برق یا به عنوان بخشی مجزا قرار گیرد.
تنظیم کننده ولتاژ: وظیفه این قطعه تنظیم ولتاژ خروجی برق از موتور برق و تبدیل AC به DC و بر عکس میباشد.
پنل کنترل: تنظیم و راه اندازی دستگاه از این قسمت انجام میشود.
سیستم روغن کاری: موتور و قطعات مکانیکی بعد از مدتی کارکرد دچار سائیدگی می شوند که برای جلوگیری از این سائیدگی از روغن استفاده میشود.
سیستم سردسازی: قطعات و اجزای موتور برق در حین کار دچار افزایش دما میشوند لذا سیستمی جهت خنک کردن این قطعات نیاز است. سیستم سردسازی وظیفه خنک کردن اجزای تشکیل دهنده موتور برق را بر عهده دارد. اغلب موتور برقها توسط هوا خنک میشوند.
خروجیها: از این قسمت برق تولید شده توسط دستگاه به وسایل تغذیه کننده رسانده میشود. بیشتر موتور برقها دارای خروجیهای AC و DC با تعداد مختلف هستند.
نحوه انتخاب موتور برق
نکته بسیار مهم اینکه انتخابموتور برق بنزینی یا دیزلی فقط تا حداکثر قدرت 12000 وات (12 کیلو وات) که براحتی قابل حمل هستند مد نظر میباشد و معمولا موتور برقهای با قدرت 15 کیلو وات و بیشتر، بهتر است از مدلهای دیزلی استفاده شود.
99 درصد از موتور برقهای دیزلی و بنزینی تا حداکثر 12 کیلووات، 3000 تا 3600 دور در دقیقه میچرخند و این باور که موتورهای دیزلی با دور کمتری می چرخند و استهلاک کمتر خواهند داشت در اینجا درست نخواهد بود و برعکس موتورهای دیزلی با توجه به اینکه درصد هوای بیشتری در سیلندر متراکم میکنند فشار بیشتری را تحمل کرده و به همین خاطر مقاومتر ساخته میشوند.
محاسبه توان مورد نیاز
قبل از هر کاری قلم و کاغذ را برداشته و نیازهای خود را یاداشت کنید. مانند لامپ و روشنایی، پمپ آب، یخچال، کولر آبی یا گازی، ابزارهای کارگاهی، بخاری برقی، آب گرم کن برقی، کمپرسسورهای هوا و ...
بر روی کلیه وسایل برقی ولتاژ، آمپر و وات (یا کیلو وات) مصرفی قید شده است و در بعضی از موارد دیده شده که فقط آمپر یا وات به همراه ولتاژ نوشته میشود که با این فرمول میتوان وات مورد نظر را پیدا کرد: آمپر * ولت = وات
در محاسبه مقدار وات مورد نیاز 2 نکته را در نظر بگیرید
چنانچه دستگاه برقی مورد نظر از موتور (الکترو موتور) استفاده میکند مانند الکترو پمپ آب، دریل، کولر آبی و کولر گازی، بالابرهای ساختمان و غیره باید قدرت مورد نیاز را 100% (دو برابر) بیشتر مد نظر قرار داد چون دستگاهای که از موتورهای برقی گردان استفاده میکنند در وهله اول برای شروع گردش و رسیدن به دور مورد نظر که ممکن است بین 1 الی 3 ثانیه طول بکشد، 2 برابر نیرو نیاز دارد.
اینکه بعد از جمعبندی وات مورد نظر باید موتور برق را با 20% توان بیشتر در نظر گرفت چون معمولا” حداکثر توان ذکر شده به معنی حداکثر استفاده از موتور بوده و اساسا” برای استفاده در شرایط اضطراری و برای مدت محدود میباشد. ضمنا” حداکثر قدرت موتور برق را در فشار یک اتمسفر (هم سطح دریاهای آزاد) محاسبه میکنند و هرچه از سطح دریا بالاتر میرویم فشار هوا کمتر شده و از قدرت موتور کاسته میشود.
مقایسه موتورهای بنزینی و گازوئیلی
روشن شدن با هندل یا استارت برقی موتورهای بنزینی بسیار آسانتر از موتورهای دیزلی میباشد، بخصوص در هوای سرد
هزینه تعمیرات و آسانی تعمیرات موتورهای بنزینی نصف تعمیرات موتورهای گازوئیلی میباشد
هزینه سوخت موتورهای بنزینی حدود 3 برابر موتورهای گازویلی میباشد
قیمت موتوربرقهای دیزلی 30 تا 50 درصد بیشتر از بنزینی میباشد
نوع دستگاه
میزان وات مصرفی هنگام شروع
میزان وات مصرفی بعد از استارت
یخچال
2800
700
فریزر
2500
500
روشنایی
بسته به نوع لامپ
بسته به نوع لامپ
آب گرمکن برقی
5000
4500
ماکرو ویو 1000 وات
1250
1000
قهوه ساز
1100
1100
اجاق برقی
2100
2100
فر برقی
6500
6500
تستر
200
200
ماشین لباس شویی
1350
1200
تلویزیون
300 تا 800
300 تا 800
سشوار
1200 الی 2200
1200 الی 2200
پنکه
250 الی 350
250 الی 350
خشک کن برقی
7000
6000
رادیو پخش
40 تا 250
40 تا 250
کامپیوتر
700 الی 1000
700 الی 1000
مانیتور
200 الی 800
200 الی 800
پرینتر و اسکنر
400 تا 800
400 الی 800
پمپ آب خانگی 1 اسب
3000
1000
پمپ آب خانگی 2 اسب
6000
2000
پمپ آب خانگی 3 اسب
9000
3000
کمپرسور هوای 1 اسب
5000
1600
مته برقی
600 الی 1200
400 الی 1000
اره برقی
4800
1900
شرکت آبیاران پویان آذر با سابقهای طولانی و درازمدت در زمینه تولید و واردات انواع موتور برقهای بنزینی، گازوئیلی و گازسوز با در نظر گرفتن نیاز مشتریان، اقدام به عرضه موتور برق تحت برند جنسیس Gensis با گارانتی و قیمت رقابتی نموده است.
به دلیل نوسانات قیمت موتور برق، لطفا جهت خرید موتور برق و همچنین مشاوره جهت انتخاب انواع موتور برق با واحد فروش موتور برق تماس حاصل نمائید.
ژنراتور برق متشکل از یک محرک اصلی یا موتور احتراق داخلی سیلندر پیستونی (ENGINE) می باشد، همانطور که می دانید موتور یک ماشین مکانیکی شبیه به موتور خودرو می باشد، لذا دارای قطعات محرک نظیر پیستون، میل لنگ و... بوده که توسط احتراق داخل سیلندر و حرکت پیستون، به گردش در می آیند، از طرفی محصولات احتراق (دود خروجی) از موتور خارج شده و به سمت انباره اگزوز یا Muffler یا Silencer می روند، بنابراین همه این مکانیزم باعث تولید صدا می گردد. حال به جرات می توان گفت موتور برق یا ژنراتور بی صدا با نیروی محرکه موتور سیلندر پیستونی وجود ندارد.
راهکارهای کاهش صدای تولید شده موتور برق
استفاده از انباره اگزوز با تکنولوژی پیشرفته چون بیشتر صدای تولیدی از ژنراتور یا موتور برق از خروجی اگزاست موتور تولید می گردد
طراحی کابین صداگیر به همراه عایق های صوتی در بدنه کابین
استفاده از کابین های صداگیر بایستی بسیار با دقت انجام گردد، زیرا دمای داخل کابین نباید از حد مجاز تجاوز نماید، لذا به طراحی مناسب دریچه های ورودی و خروجی هوا جهت خنک کاری موتور بستگی دارد.
البته بایستی این نکته را بیان نمود که با توجه به ماهیت ژنراتورهای گازسوز که از نوع احتراق جرقه ای می باشند، صدای موتور در مقایسه با دیزل ژنراتور کمتر می باشد، زیرا دیزل ژنراتورها از نوع احتراق تراکمی می باشند و ضربه در موتورهای دیزل بالاتر می باشد.
میزان صدای موتوربرق های گازسوز کوچک کم صدای گرین پاور 63 و صدای ژنراتورهای گازسوز کم صدای گرین پاور 70 دسیبل می باشد. (میزان صدا با توجه به استاندارد مربوطه در فاصله به شعاع 7 متری اندازه گیری شده است)
برای تعمیر کردن دستگاه باید اول دستگاه تمیز و خشک باشد.
دستگاه را در معرض هوای سرد مرطوب قرار ندهید. همچنین گرد و خاک و غبار میتواند باعث اختلال و معیوب شدن دستگاه شود.
مرتباً از وضعیت تمیزی دستگاه اطمینان حاصل کنید که شاید ممکن است روغنی و کثیف شده باشد.
دائماً روغن و فیلتر تهویه هوای دستگاه را چک کنید.
زمان تعویضی روغن دستگاه برای اولین بار هر ۵۰ ساعت یا هر یک ماه یکبار و برای دفعات بعد هر ۱۰۰ ساعت یا ۶ ماه یکبار میباشد.
فیلتر تهویه هوا را هر ۵۰ ساعت یکبار تمیز کنید به وسیله یک محلول شوینده آن را بشویید و بعد خشک کنید.
شمع موتور را هر ۶ ماه یکبار و یا هر ۱۰۰ ساعت دفعات اولی تمیز کنید.
شمع موتور را هر یکسال یکبار و هر ۳۰۰ ساعت یکبار تعویضی کنید.
برای چک کردن موتور دستگاه و اطمینان از تمیزی آن هر ۱۰۰ ساعت به طور متناوب یا هر ۶ ماه یکبار انجام میشود.
هشدار : با وسایل باغبانی موتور را تمیز نکنید و توجه داشته باشید که آب وارد موتور دستگاه نشود چون به آن آسیب میرساند و حتی اگر وارد بوبین موتور شود مشکل ایجاد میکند و حتی ممکن است کارایی بوبین را کاهش دهد.
راه کارهای تعمیر کردن
علت خرابی
نشانه خرابی
1- سرعت موتور را تنظیم کنید.
2- سیمهای دستگاه را چک کنید و تمیز کنید و دوباره وصل کنید.
۳- مقاومت بوبینهای دستگاه را امتحان کنید و در صورت لزوم اتصالات را تمیز کنید.
۱- سرعت موتور پایین است.
۲- سیمهای دستگاه باز، کوتاه یا درست وصل نشده است.
۳- بوبین اتصال باز یا کوتاه است.
دستگاه خوب برق نمیرساند.
۱- سرعت موتور را تنظیم کنید.
۲- مقاومت بوبینهای دستگاه را امتحان کنید و در صورت لزوم اتصالات را تمیز کنید.
۳- ای وی آر دستگاه را تنظیم کنید.
۱- سرعت موتور پایین است.
۲- بوبین اتصالی باز یا کوتاه است.
3- ای وی آر.
ولتاژ برق پایین است و به درستی کار نمیکند.
۱- ای وی آر دستگاه را تنظیم کنید.
۲- سرعت موتور را تنظیم کنید.
۱- ای وی آر.
۲- سرعت موتور بالا است.
ولتاژ برق بالا است دستگاه به درستی کار نمیکند.
۱- سرعت موتور را تنظیم کنید .
۲- ظرفیت نرمال دستگاه را تنظیم کنید به حالت عادی برگردانید.
۱- سرعت موتور پایین است.
۲- دستگاه در شرایط اضافهبار کار میکند.
ولتاژ در شرایط بار پایین است.
۱- موتور را به حالت نرمال برگردانید
۲- با توجه به دیاگرام دستگاه تمامی اتصالات را از نو ببندید .
۳- دستگاه را از بار خارج کنید تا از سلامت آن در شرایط بیباری اطمینان حاصل کنید.
۱- موتور در حالت متعادل کار نمیکند.
۲- اتصالات دستگاه کثیف یا شکسته یا متصل نیستند.
۳- دستگاه در شرایط اضافهبار کار میکند.
ولتاژ برق بیرونی دستگاه نامنظم کار میکند.
۱- تمام منافذ دستگاه را ببندید.
۲- مقاومت بوبینهای دستگاه را امتحان کنید و در صورت لزوم اتصالات را تمیز کنید.
۳- بلبرینگ دستگاه را تعویضی کنید.
۱- ژنراتور یا موتور دستگاه خوب کار نمیکند.
۲- ژنراتور اتصال کوتاه است یا کارایی ندارد.
۳- بلبرینگ خراب است.
دستگاه با سر و صدای زیاد کار میکند.
نکات ایمنی در نگهداری موتور برق
قبل از استفاده و راه اندازی ژنراتور، راهنمای اپراتور را کامل و با دقت مطالعه نمائید، زیرا ایمنی شما و حفظ کارائی دستگاه در گرو آن است.
همواره قبل از روشن کردن موتور و استفاده از دستگاه، بازدید و چک روزانه را انجام دهید. این کار برای جلوگیری از صدمه به افراد و خسارت به دستگاه می باشد.
همواره دستگاه را در محیط باز و روشن راه اندازی کنید. دود اگزوز سمی و خطرناک است. هنگام سوخت گیری ، موتور را خاموش کنید، هر گونه منبع جرقه و یا شعله را از محل سوخت گیری و مخزن سوخت دور نگهدارید.
اتصال دستگاه بصورت آماده بکار (STANDBY) به سیستم برق شهری ساختمان باید توسط متخصص ماهر و آشنا به ویژگی و مقررات برق
شهری انجام شود.
وصل غیر اصولی دستگاه به سیسیستم برق ساختمان، موجب خسارت به سیم کشی ساختمان، صدمات جانی به افراد و نیز سوختن و یا آتش سوزی ژنراتور و سیم کشی ساختمان میگردد.
هرگز از حد مجاز جریان تولید و مصرف برق (ولت – آمپر) تجاوز نکنید.
توجه! همواره هنگام کار کردن ژنراتور، سیم اتصال زمین آن را وصل کنید.