بلوئر دستگاهی دو محوره است که از دو موتور دو یا سه لوب تشکیل شده که از چرخش روتور ها عمل مکندگی هوا در قسمت ساکشن صورت می گیرد و از سوی دیگر هوا با فشار بیشتر (نهایت تا 1 اتمسفر) در قسمت دیسچارج خارج می گردد. روتس بلوئر طیف گسترده ای از حجم هوادهی را پوشش می دهد و در توان ها و ظرفیت های مختلف چندین مترمکعب تا چند هزار متر مکعب تولید می شود.
بلوئر سه لوپ گریتک تایوان (Greatech) درسایز های متنوع از نظر ظرفیت هوادهی از ۲۶ الی ۱۶۸۰۰m3/hr در فشار های۰ تا ۸۰۰mmAq تولید می شوند.
شرکت گریتک بلوئر هاي هوای خود را در سایزهای بسیار وسیعی تولید می کند اما به توجه به نیاز مشتری و بررسی های دقیق گروه صنعتی مهرگان، بلوئرهای گریتک را از سایز ۴۰mm(g40) تا ۱۵۰mm(g150) که دبی معادل ۰ تا ۲۰۰۰m3/hr تولید می کند را وارد و در اختیار مشتریان خود قرار می دهد.
مدل های پمپ بلوئر گریتک |
G40 |
G50 |
G65 |
G80 |
G100 |
G150 |
G125 |
پمپ بلوئر هوا یا دمنده (هواده) دستگاهی است که وظیفه انتقال جریان گاز (هوا) را از یک محیط به محیط دیگر دارد. بلوئر ها به طور عمده برای انتقال جریان هوا مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب، آسپیراسیون، خنک کننده، تهویه و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. در یک دمنده فشار ورودی کم است ولی در خروجی این فشار بیشتر است. از دمندهها برای تولید فشار متوسط در جایی که فشاری بیشتر از فن و کمتر از کمپرسور نیاز باشد استفاده می شود. همچنین بلوئرها از لحظ مکانیزم عملکرد به دستههای دینامیکی (سانتریفیوژ) و جابجایی مثبت تقسیم می شوند. مانند فنها، در دمندهها از تیغههای با طرحهای مختلفی مانند خمیده به عقب، منحنی به جلو و شعاعی استفاده میشود. آنها می توانند به صورت یک یا چند مرحله ای باشند و از پروانه های پر سرعت برای ایجاد سرعت در انتقال هوا یا سایر گازها استفاده کنند.
بلوئر ها به طور عمده برای انتقال جریان هوا مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب، آسپیراسیون، خنک کننده، تهویه و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.
تفاوت اصلی بین یک کمپرسور هوا و بلوئر هوا، میزان فشار تولیدی هرکدام است. یک کمپرسور هوا با نسبت فشار به حجم بالا کار میکند در حالی که بلوئر بالعکس با نسبت فشار به حجم پایین عمل میکند. کمپرسور صرفا عمل متراکم سازی هوا را با فشرده سازی آن در یک مخزن کوچک انجام میدهد ولی بلوئر هوا (گاز) را با افزایش متوسط فشار آن حرکت میدهد. همچنین با تغییر در زاویه تیغه بلوئر، میتوان جهت هدایت هوا را تغییر داد.
بلوئر ها از نظر طراحی ساختار به چهار دسته زیر تقسیم می شوند:
1. روتس بلوئر Roots Blower
2. سایدچنل Side Channel
3. فن بلوئر Fan Blower
4. اسکرو بلوئر Screw Blower
این نوع از بلوئر دارای دو کاربرد دمندگی و مکندگی بوده و در صنایع گوناگون کاربرد فراوانی دارد.
این بلوئر دستگاهی دو محوره است که از دو موتور دو یا سه لوب تشکیل شده که از چرخش روتور ها عمل مکندگی هوا در قسمت ساکشن صورت میگیرد و از سوی دیگر هوا با فشار بیشتر (نهایت تا 1 اتمسفر) در قسمت دیسچارج خارج می گردد. روتس بلوئر از طیف گسترده ای از حجم هوادهی را پوشش می دهد و در توان ها و ظرفیت های مختلف چندین مترمکعب تا چند هزار متر مکعب تولید می شود. مزیت اصلی این مدل از بلوئر، هوای خروجی خشک است که بدون آلودگی به روغن امکان استفاده در صنایع حساس به آلودگی را نیز فراهم می کند. برای جلوگیری از استهلاک و عملکرد هرچه بهتر این پمپ نیاز است که به نکاتی از جمله تعویض فیلتر، کنترل دمای پمپ و سرویس بموقع توجه شود.
معرفی اجزا و قطعات بلوئر روتس
1. پوسته
2. روتور
3. شفت
4. چرخ دنده
5. دیسک روغن کاری
6. یاتاقان
7. حلقه انعظاف پذیر پیستون
اجزای بلوئر Blower Parts
این پمپ نیز مانند پمپ روتس قابلیت مکندگی و دمندگی را دارا است که کاربرد های بسیاری در صنعت دارد. مکانیزم این هواده تک محوره به این صورت است که برای انتقال سیال با ایجاد توربولانس و جریان گردابی توسط چرخش پروانه این عمل را صورت می دهد. از بلوئر ساید چنل می توان به صورت تک مرحله و دو مرحله ای استفاده نمود. این پمپ در ایجاد فشار خروجی محدودیت داشته و توانایی تامین هر فشاری را ندارد ولی همچنان در صنایع هوادهی کم عمق و کم فشار کاربرد فراوانی دارد. پمپ های ساید چنل همچنین توانایی ایجاد فشار مکندگی 50 میلی بار الی 500 میلی بار را دارد.
بلوئر های سایدچنل، که به عنوان پمپ های خلا (وکیوم) یا کمپرسورهای خلا نیز شناخته می شوند، می توانند فشار قابل توجهی بالاتر از فن های صنعتی ایجاد کنند. با این حال، یک بلوئر سایدچنل نسبت به فن های گریز از مرکز (سانتریفیوژ) جریان هوای کمتری را تولید می کند. عملکرد پمپ های سایدچنل دارای فناوری خاص خود است. این بلوئر ها به صورت یک، دو و سه پروانه و همچنین در دو مدل تک فاز و سه فاز تولید می شوند.
طرز کار سایدچنل اینگونه است که هوا از طریق پروانه ای چرخشی که سرعت بالایی دارد جذب می شود سپس توسط نیروی گریز از مرکز به فشرده میگردد. سیال از قسمت پشت به قسمت داخلی بلوئر وکیوم جریان می یابد و بار دیگر بین دو تیغه ی دیگر فشرده می شود. فشرده سازی دوم پمپ ها را قادر می سازد تا فشار دیفرانسیل قابل توجه و بالاتری را تولید کنند. به طور معمول میزان فشار دمندگی این دستگاه 50 تا 800 میلی بار و فشار مکندگی (منفی) 50 تا 400 می باشد. همچنین دبی این بلوئر حدود 20 الی چند هزار متر مکعب بر ساعت می باشد که این ظرفیت تولیدی باعث محبوبیت این دمنده شده است.
دمنده های سایدچنل از محفظه ای حلقه ای مانند تشکیل شده اند. روتور چرخشی این دستگاه یک محدوده ی عملیاتی بین اتصالات ورودی و خروجی هوا ایجاد می کند به شکلی که پره های تیغه ی روتور گاز را مکش می کند و در هنگام چرخش فشار شعاعی در سیال ایجاد می نماید نیروی گریز از مرکز باعث می شود که گاز فشرده شده انتقال یابد. نکته ی مهم نحوه ی استفاده از این دمنده ها به صورت گروهی است که می تواند ظرفیت و فشار مورد نظر را افزایش دهد. تنظیم دمنده های سایدچنل به طور موازی حداکثر مقدار هوا را تأمین می کند و تنظیم آن ها به صورت سری فشار تولیدی هر یک را افزایش می دهد. روش فشرده سازی هوا در بلوئر سایدچنل کاملاً عاری از روغن است لذا برای صنایعی که نیاز به هوای تمیز دارند بسیار مناسب است.
1. صنایع غذایی و آشامیدنی
2. صنایع کاغذ سازی
3. فناوری پزشکی
4. صنایع بسته بندی
5. هوادهی و تصفیه آب
6. صنعت نساجی
7. تکنولوژی محیطی
8. صنعت پلاستیک
1. تخلیه بدون نوسان
2. عملکرد بدون لرزش و صدا
3. حداقل هزینه ی نگهداری
4. نصب بسیار آسان
5. 100 درصد بدون نیاز به روغن
6. عمر مفید طولانی
7. جمع و جور بودن دستگاه
دمندههای ساید چنل مجهز به سایلنسر داخلی هستند. بسته به مدل، میزان نویز در حین کار فقط 55 دسی بل تا 80 دسی بل است. این بلوئر روی صفحه ای نصب شده است که به طرز ویژه ای جذب کننده لرزش است. همچنین آسیب های احتمالی ناشی از حرکت سریع روتور تا حد ممکن کاهش یافته است. پروانه ی این بلوئر مستقیما بر روی شفت موتور قرار گرفته است و در حین کار، چرخش پروانه کاملاً بدون تماس است و بنابراین روغن کاری لازم نیست. لذا این باعث می شود دستگاه حتی اگر مداوم در حال کار باشد، نیاز بسیار کمی به تعمیر و نگهداری داشته باشد. پروانه برای کارایی بالا طراحی شده و موتور با کیفیت بالا در کپسول مخصوص خود محصور شده و بدلیل مهر و موم شفت محافظت می شود.
1. پوسته پروانه با فاصله ی کم از تیغه بدلیل گردش آزاد پروانه.
2. پروانه ی آلمینیومی که انتقال هوا را به عهده دارد.
3. الکتروموتور که وظیفه ی ایجاد نیروی محرکه برای چرخش پروانه را به عهده دارد.
4. لوله ورودی که هوا یا سیال از طریق آن وارد ساید چنل می شود (در صورت نیاز می توان از فیلتر هوا برای جلوگیری از ورود هر گونه آلودگی استفاده نمود).
5. لوله ی خروجی که گاز فشرده شده از آن خارج می شود.
این ها اجزای اصلی ساید چنل هستند همچنین اجزای دیگری چون سایلنسر، شفت، جعبه تقسیم و ... به کار رفته شده اند.
فن بلوئر ها توانایی دمندگی دارند و معمولا قادر به جابجایی حجم زیادی از هوا را دارند ولی در تامین فشار بالا حسابی نمی توان روی آن ها باز کرد. به گونه ای می توان گفت فن ها برعکس کمپرسور ها عمل کرده و خروجی سیال پرحجم و کم فشار می باشد. غالبا فن ها منبع تغذیه ی خود را از موتور الکتریکی دریافت می کنند به استثنای فن های ابعاد بزرگ که با سوخت خاص خود کار می کنند.
این دسته از پمپ ها قابلیت مکندگی و دمندگی هوا را دارا می باشند و در تولید هوای با فشار بالا بسیار خوب عمل می کنند. این ماشین دو محوره با چرخش پیچ ها عملیات مکش و دمش را انجام داده و در خروجی سیال با فشار بالا را بیرون می دهد لذا در صنایع نیازمند سیال با فشار بالا کاربرد فراوانی دارند.
بلوئر جکوزی
نازل های جت جکوزی دارای دو ورودی هستند که به صورت دو لوله ی تو در تو تعبیه می شوند. لوله با قطر کم که مختص خروج هوا است داخل لوله ی اصلی که قطر آن بیشتر می باشد، قرار دارد که به پمپ جکوزی متصل است.به هنگام خروج آب با شتاب از لوله ی بزرگتر درون لوله ی کوچک خلا ایجاد شده که این باعث مکش حباب های هوا در آبی که از لوله بزرگتر خارج می شود، می گردد. به منظور افزایش این حباب ها از بلوئر استفاده می شود. با وجود بلوئر با فن سانتریفیوژ مکش حباب های هوا افزایش یافته و با متراکم کردن هوای مکیده و انتقال آن به لوله ها، تلاطم آب خروجی بالا رفته و فشار آب تاثیرگذار تر خواهد بود.
اکثر خریداران و مصرف کننده های بلوئر هوا صنعتی این روزها به دنبال بهترین برند و بالاترین کیفیت هستند و سوال متدوال آنان این است که چه بلوئر هوادهی بهتر است. درصورتیکه این یک سوال کلی است و بهترین بلوئر متناسب با کاربرد آن مشخص می شود. لذا برای هر کاربرد یک بلوئر بهینه وجود دارد که باید مبتنی بر نیاز مصرف کننده توسط کادری حرفه ای انتخاب شود.
بلوئر ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارد. انتخاب مناسب هواده سبب افزایش راندمان شده در حالیکه انتخاب ناشیانه ی آن موجب اتلاف انرژی خواهد شد.
به همین دلیل برای انتخاب بلوئر مناسب باید به چند نکته ی مهم توجه کرد:
– نوع گازی (سیال) که قرار است جابجا شود
– حجم هوایی که قرار است منتقل شود چقدر است
– فشار مورد نیاز نهایی هوا چه مقدار است
– اهمیت میزان تمیزی هوای خروجی (خشک یا روغنی)
– مقدار هزینه ی مصرف کننده
همچنین توان الکتروموتور اهمیت زیادی در انتخاب بلوئر دارد. الکتروموتور مناسب با توجه به دبی مورد نیاز و ظرفیت هوای خروجی با بلوئر کوپل می شود. از دیگر نکته های بسیار مهم در انتخاب بلوئر این است که باید بلوئری انتخاب شود که کمترین دور را برای میزان هوادهی مورد نیاز لازم داشته باشد. در این صورت استهلاک بلوئر کاهش یافته و موجب افزایش عمر آن می شود.
مجموعه «آبیاران پویان آذر» یکی از بزرگترین تامین کنندگان عمده تجهیزات صنعتی در داخل کشور است که عرضه با کیفیتترین محصولات از معتبرترین برندهای شناخته شده بینالمللی را در طول 50 سال فعالیت تجاری خود برعهده داشته است. دانش فنی مونتاژ انواع دستگاههای ژنراتور برق در کنار ارائه کاملترین نوع خدمات پس از فروش و گارانتی کالا ، این مجموعه را به بهترین گزینه برای مراودات بازرگانی در نزد شرکای تجاری وفادار خود تبدیل کرده است. ارائه بهترین قیمت بازار در کنار جلب رضایت و حفظ و نگهداشت مشتریان، از مهمترین استراتژیهای هلدینگ «آبیاران پویان آذر» در طول سالیان طولانی فعالیت اقتصادی آن است.
تماس با واحد فروش