نحوه راه اندازی و سرویس دوره ای موتور برق
آموزش راه اندازی موتور برق
راه اندازی موتور برق ممکن است به عنوان یکی از دغدغه های کاربران پس از خرید موتور برق باشد. تامین الکتریسیته برای مناطقی که امکان دسترسی به شبکه برق شهری وجود ندارد، مسئلهای حیاتی است. بعضی از دستگاه هایی که با برق کار می کنند نیز به دلیل قطعی های مکرر برق، می سوزند و یا با اختلال در عملکرد مواجه می شوند.
از این رو با توجه به شرایط کنونی، داشتن موتور برق خانگی یا موتور برق برای کارگاه ها و صنایع امری بسیار مهم تلقی می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با راه اندازی موتور برق و اصول نگهداری از آن آشنا کنیم. در صورتی که علاقمند آشنایی با راه اندازی موتور برق هستید، این مقاله را از دست ندهید.
راه اندازی موتور برق نیز همانند هر دستگاهی، نیازمند رعایت اصولی خاص است. همه ما قبل از استارت اتوموبیل قسمت های مختلف مانند تایرها، موتور و یا بدنه را به صورت اجمالی بررسی می کنیم. این مورد در راه اندازی تمامی تجهیزات برقی صدق می کند. بنابراین قبل از روشن کردن موتور برق نیاز است تا بخش های مختلف این دستگاه تولید کننده برق را بررسی کنیم و از عدم وجود مشکل در آن ها اطمینان حاصل کنیم.
آموزش راه اندازی موتور برق بنزینی
معمولا راه اندازی همه انواع موتور برق با یک دیگر مشابه اند. فقط راه اندازی موتور برق بنزینی و موتور برق دیزلی کمی با هم تفاوت دارند که در ادامه به توضیحات آن ها می پردازیم. در ابتدا به این نکته توجه کنید که باید قبل از روشن کردن موتور برق نکاتی را رعایت کنید. پیش از راه اندازی موتور برق باید موارد زیر را بررسی کنید:
- مخزن روغن: روغن موتور برق در قسمتی متصل به موتور ریخته می شود که این بخش «مخزن گیج» نام دارد. مخزن گیج را روی بدنه موتور برق قرار می دهند. برای ریختن روغن داخل مخزن گیج در موتور برق، نیاز است تا پیچ روغن را باز کنید. سپس با استفاده از یک قیف کوچک می توانید روغن را به داخل مخزن بریزید دقت کنید که میزان روغن باید تا آخرین رزوه باشد.
- بنزین: برای اطمینان از میزان بنزین در موتور برق و جلوگیری از خاموش شدن حین کار، بهتر است قبل از روشن کردن دستگاه حتما میزان روغن آن را بررسی کنید. اگر موتور برق از قبل بنزین داشته باشد و به مدت چند هفته روشن نشده باشد بهتر است از مکمل های بنزین استفاده کرد تا بنزین صاف و از آسیب موتور جلوگیری شود.
- فیلتر هوا: فیلتر هوا در موتور برق، وظیفه دارد تا از ورود آلودگی و ذرات ریز هوا به داخل موتور جلوگیری کند.
بیشتر موتور برق های بنزینی نسبت به سایرین با سیستم هندلی روشن می شوند. این نوع از انواع موتور برق گاها برای روشن شدن نیازمند تکرار عمل کشیده شدن هندل یا همان ساسات هستند. روش روشن کردن موتور برق با هندل به این صورت است که هندل را تا نیمه می کشیم سپس به صورت ناگهانی و به یک باره این بار کمی با سرعت بیشتر هندل را می کشیم.
اگر روشن نشد مجددا این عمل را تکرار می کنیم. اگر موتور برق روشن شد، به آرامی هندل را رها می کنیم. برای اتصال موتور برق بنزینی به مصرف کننده بهتر است پس هندل را باز کنید و سه شاخه خروجی را پس از قرار دادن کلید بار در حالت روشن، وصل کنید.
نحوه راه اندازی موتور برق های بنزینی
- ابتدا سوخت را داخل باک ریخته و روغن را در محفظه ” گیج ” روغن بریزید. دقت کنید تا پائین ترین رزوه درون گیج روغن ریخته شود.
- شیر بنزین باک را باز کرده و ساسات را بکشید سپس اقدام به روشن کردن دستگاه نمائید. کلید در حالت روشن باشد. دقت شود به هنگام استارت زدن موتور برق دستگاه زیر بار نباشد.
- پس از روشن شدن دستگاه، ساسات را به جای اولیه خود برگردانده و چند دقیقه صبر کنید تا موتور گرم شود و پس از گرم شده موتور اقدام به گرفتن بار از دستگاه نمائید.
- جهت خاموش کردن دستگاه، ابتدا موتور را از زیر بار خارج کنید تا موتور به آرامی خنک شود، پس از چند دقیقه، کلید OFF/ON را در حالت خاموش OFF قرار دهید. پس از خاموش شدن دستگاه شیر سوخت را ببندید.
نکته:
- شرایط استاندارد استفاده از دستگاه های بنزینی، به صورت ۵ ساعت کارکرد و ۲ ساعت استراحت است.
- در موتورهای بنزینی ۴ زمانه می بایست هر ۵۰ ساعت یکبار روغن دستگاه تعویض شود. جهت تعویض روغن، از روغن ۴۰ اتومات استفاده شود.
- دقت شود در دستگاه هایی که فیلتر روغن دارند، پس از سه بار تعویض روغن می بایست فیلتر روغن نیز عوض شود.
- دقت شود در صورتیکه دستگاه برای مدت زمان طولانی کار نمی کند، روغن و بنزین داخل دستگاه و بنزین داخل کاربراتور تخلیه شود.
نحوه زیر بار بردن موتور برق
برای زیر بار قرار دادن موتور برق اولین کار لازم، قطع کردن شبکه برق است. دقت کنید که اگر جریان الکتریسیته حاصل از موتور برق و شبکه برق شهری به صورت هم زمان به دستگاه وارد شود، به مصرف کننده آسیب می رسد. پس از قطع شبکه برق شهری، موتور برق را به مدت ۳ دقیقه روشن کنید تا گرم شود و پس از آن، دکمهی خروجی برق را بزنید تا موتور برق به مصرف کننده وصل شود.
روش خاموش کردن موتور برق
برای این که موتور برق را از زیر بار خارج کنیم؛ اولین اقدام زدن کلید قطع برق است. سپس باید به مدت ۳ دقیقه به موتور برق اجازه دهیم تا روشن بماند. پس از ۳ دقیقه دستگاه را خاموش کنید و شیر بنزین را نیز ببندید.
نکات راه اندازی موتور برق قبل از استارت
- موتور برق را در فضای باز قرار دهید تا درصورت ایجاد آلودگی هوا، افراد آن منطقه در معرض مسمومیت قرار نگیرند.
- مصرف کننده برق مانند دستگاه های برقی را در مدار قرار دهید.
- پرمصرف ترین دستگاه باید نزدیک تر از سایرین در کنار موتور برق قرار گیرند.
- بهتر است دکمه مدارشکن یا همان فیوز را در وضعیت خاموش قرار دهید.
- در صورتی که موتور برق هندلی است بهتر است ابتدا هندل را تا نیمه و سپس به یک باره هندل را بکشید.
راه اندازی موتور برق بر حسب نوع سیستم استارت
موتور برق بر حسب نوع سیستم استارت به سه گروه استارتی، هندلی و ریموت دار/استارتی طبقه بندی می شود. برای راه اندازی موتور برق های هندلی، ساسات را به سمت بیرون می کشند و در صورت روشن نشدن این عمل چندین بار تکرار می شود. اما در صورتی که این دستگاه مجهز به سیستم الکتریکی استارت زدن موتور برق باشد؛ تنها با چرخاندن یک کلید فیزیکی روشن می شود. برای راه اندازی موتور برق با سیستم ریموت دار نیز علاوه بر کلید فیزیکی، شاهد یک کنترل خواهیم بود که با کمک آن از راه دور نیز می توان موتور برق را روشن کرد.
نتیجه گیری
در نتیجه، رعایت نکات اساسی مربوط به راهاندازی موتور برق از جمله تعویض دورهای روغن، مدیریت مخزن بنزین با استفاده از بنزین با کیفیت، و نگهداری منظم و تعویض فیلتر هوا، اساسی ترین موارد برای حفظ عملکرد بهینه و دوام موتور است. این اقدامات به جلوگیری از خرابیها، افزایش عمر مفید موتور، و بهبود بهرهوری آن کمک میکنند. همچنین، اطمینان حاصل شود که تمامی اقدامات بر اساس دستورالعملها و توصیههای تولیدکننده موتور انجام شده است. در صورت بروز مشکلات جدی، توصیه میشود به یک تکنسین متخصص مراجعه کرده و تعمیرات لازم را انجام دهید. این اقدامات ساده اما اساسی به مدیریت و نگهداری بهینه موتور کمک کرده و به شما اطمینان میدهند که موتور برق شما همواره در حالت بهترین خود عمل میکند.
۲ دیدگاه ها