عملکردها و اجزای تجهیزاتمحاسبات و دانش فنی

مهم‌ترین مشخصات فنی دیزل ژنراتور که باید بدانید

مشخصات فنی دیزل ژنراتور به‌دلیل تنوع بالا در توان‌ها و مدل‌های مختلف دستگاه های تولیدی، با یکدیگر متفاوت خواهند بود. با دانستن مشخصات فنی دیزل ژنراتور، شما می‌توانید از اطلاعات دقیق دستگاه آگاه شوید و با ذهنی باز نسبت به خرید اقدام کنید.

کمپانی‌های سازنده دیزل ژنراتور با تولید دستگاه‌ها در توان‌های مختلف سعی می‌کنند تا فروش محصولات و شمار کاربران خود را افزایش دهند. متنوع بودن محصولات هم به‌نفع مصرف‌کننده و هم تولید کننده است. وقتی یک کمپانی با تولید انواع دیزل ژنراتور در بازه‌ی ۱۰ الی ۳۰۰۰ کاوا سعی می‌کند تنوع محصولات خود را افزایش دهد، واضح است که محصولات بیشتری را نیز به فروش خواهد رساند.

گسترده بودن و تنوع محصولات باعث می‌شود هر کاربر براساس مقدار توان مصرفی و بودجه خود، دستگاه مورد نظر را انتخاب کند. قبل از خرید دستگاه بهتر است مشخصات فنی دیزل ژنراتور مطالعه شود چون دانستن این مشخصات به انتخاب بهتر دستگاه کمک بسیار زیادی می‌کند. در این مطلب قصد داریم شما را با مهم‌ترین مشخصات فنی آشنا کنیم. در ادامه، به مشخصات فنی دیزل ژنراتور که در هنگام خرید باید به آن دقت کنید، می‌پردازیم:

۱. برند و اصالت موتور (Brand and Country of Origin)

کیفیت موتورهای دیزلی بادوین، پرکینز، ولوو و کامینز در دنیا زبان‌زد هستند. پرفروش‌ترین دستگاه‌های مولد برق دیزلی متعلق به همین برندها است که دلیل آن به مشتری‌مداری، تنوع زیاد، کیفیت عالی و به‌روز بودن محصولات برمی‌گردد.

برخی از شرکت‌های تولید کننده دیزل ژنراتور، بعدها توسط کمپانی‌های دیگر خریداری شده‌اند اما اصالت آن کمپانی‌ها همیشه باقی مانده است. برای مثال کمپانی بادوین اصالت فرانسوی دارد اما در سال ۲۰۰۸ توسط کمپانی چینی ویچای (Weichai) خریداری شد. هر چقدر مهندسان یک شرکت خبره‌تر و حرفه‌ای‌تر باشند، خروجی محصولات آن کمپانی نیز مثل پرکینز کیفیت بسیار بالاتری خواهد داشت.

مشخصات فنی دیزل ژنراتور؛ برند و اصالت موتور

اعتبار یک شرکت و کیفیت محصولات آن همگی به مدیریت قوی و همچنین متخصصان آن مجموعه بستگی دارد. بعد از خرید بادوین توسط ویچای، متخصصان بادوین که اکثرا فرانسوی یا از دیگر کشورهای اروپایی بودند، هنوز هم در این کمپانی مشغول به کار هستند. به‌هنگام مشاهده‌ی مشخصات فنی دیزل ژنراتور باید به نوع برند توجه بیشتری کنید که از سابقه‌ و اعتبار خوبی برخوردار باشد.

۲. قدرت موتور (Engine Power)

موتور یک دستگاه حداکثر تا یک میزان، می‌تواند نیرو تولید کند که با نام”Max Power“، شناخته می‌شود و واحد آن اسب بخار “HP” است. یک موتور نمی‌تواند برای همیشه با حداکثر قدرت (اضافه بار ۱۱۰ درصد) کار ‌کند، و بعد از گذشت یک یا نهایتا دو ساعت، ۱۰ درصد از توان خود را از دست می‌دهد و وارد توان پرایم می‌شود.

قدرت موتور رابطه‌ متقابلی با مصرف سوخت و سیستم خنک کننده دارد. هر چقدر موتور قدرت بیشتری داشته باشد، مصرف سوخت و حرارت ایجادشده افزایش می‌یابد و برای کاهش این حرارت، به سیستم خنک کننده کارامد و بزرگتری نیاز است.

۳. تعداد و آرایش سیلندرها (Cylinder Arrangement)

مشخصات فنی دیزل ژنراتور؛ آرایش سیلندر

تعداد سیلندر جزو مهم‌ترین مشخصات فنی دیزل ژنراتور است که در قیمت و قدرت موتور تاثیر زیادی دارد. هر چقدر یک موتور تعداد سیلندر بیشتری داشته باشد، در اکثر موارد قدرت آن نیز بیشتر خواهد بود. امروزه با پیشرفت تکنولوژی یک موتور ۴ سیلندر می‌تواند قدرت بیشتری از یک موتور ۶ سیلندر قدیمی داشته باشد.

زیاد بودن تعداد سیلندرها باعث می‌شود احتراق موتور افزایش یابد. در نتیجه افزایش میزان احتراق سیلندرهای موتور باعث افزایش قدرت موتور خواهد شد. کمتر بودن تعداد سیلندر نیز باعث می‌شود حجم موتور کاهش پیدا کند و در نتیجه در ابعاد و اندازه دیزل ژنراتور تاثیر خواهد گذاشت. حجم موتور به تعداد سیلندر، قطر سیلندر و کورس پیستون بستگی دارد. سیلندرها اکثرا با دو نوع خطی (Linear) و خورجینی (V-Engine) آرایش یافته‌اند.

۴. سیستم تزریق (Injection System)

موتورهایی که از سیستم تزریق انژکتوری بهره می‌برند با موتورهای کاربراتوری تفاوت آنچنانی ندارند تنها تفاوت آن ها در قدیمی بودنشان است که کاربراتوری ها به مرور منسوخ شده اند. سیسم تزریق انژکتوری پیشرفته تر از کاربراتوری است و همین علت باعث می‌شود به‌صورت بهینه‌تر و با دقت بسیار خوبی عمل کند.

در موتورهای انژکتوری دو نوع سیستم تزریق سوخت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد که سیستم سوخت‌رسانی مستقیم جدیدتر است و در اکثر موتورهای دیزلی از این نوع سیستم استفاده می‌شود. سیستم تزریق غیرمستقیم یعنی ترکیب سوخت و هوا در داخل پیستون انجام نمی گیرد.

۵. نوع گاورنر (Governor Type)

مشخصات فنی دیزل ژنراتور، گاورنر

گاورنرها به سه دسته مکانیکی، الکترومکانیکی و الکترونیکی تقسیم می‌شوند. وظیفه اصلی گاورنر موتور دیزل، تنظیم دور موتور است و دور آن همیشه باید روی مقدار تعیین‌شده (۱۵۰۰، ۱۸۰۰، ۳۰۰۰ و…) ثابت بماند که در ادامه به چند مورد از وظایف گاورنر اشاره می‌کنیم:

  • زمانی که دور موتور به حداکثر مقدار خود می‌رسد، بیشینه دور موتور را تنظیم می‌کند.
  • به هنگام گشتاور بیشتر موتور، مقدار سوخت بیشتری را به آن می رساند.
  • هنگامی که موتور روشن می‌شود، کمک می‌کند تا سوخت بیشتری به موتور برسد.
  • برای جلوگیری از خاموش شدن موتور، دور آرام موتور را به‌خوبی تنظیم می‌کند.

۶. نسبت تراکم (Compression Orientation)

وقتی یک پیستون به بالا حرکت می‌کند هوای داخل پیستون فشرده می‌شود، نسبت فشردگی هر چقدر بیشتر باشد قدرت موتور نیز بیشتر خواهد بود. نسبت تراکم موتورهای درون‌سوز مقداری است که به حجم سیلندر در نقطه آغاز تراکم و نقطه پایان تراکم که همان نقطهٔ آغاز آتش‌زایی است بستگی دارد.

موتوری که نسبت تراکم آن یازده به یک باشد؛ حجم سیلندر در متراکم‌ترین حالت خود، یک یازدهم حالتی است که سیلندر در بازترین حالت خود قرار دارد که این نسبت را به صورت ۱۱:۱ (یازده بر روی یک) نمایش می‌دهند.

هرچقدر نسبت تراکم بیشتر باشد راندمان موتور هم بیشتر خواهد بود و البته در موتورها برای تراکم محدودیت هایی وجود دارد. در موتور های بنزینی حداکثر نسبت تراکم یک به دوازده است و در موتورهای دیزل یک به بیست و شش است. نسبت تراکم به کیفیت بنزین، جنس و آب‌بندی قطعات نیز وابسته است.

۷. سیستم تنفس (Aspiration System)

مشخصات فنی دیزل ژنراتور، سیستم تنفس

نوع سیستم تنفس از مهم‌ترین مشخصات فنی دیزل ژنراتور محسوب می‌شود و انتخاب آن کاملا به نیاز کاربر بستگی دارد. سیستم تنفس دیزل ژنراتورها شامل دو نوع طبیعی و توربوشارژ می‌شوند و تفاوت اصلی آنها در میزان هوای ورودی به داخل سیلندر است. زمانی که یک دستگاه از سیستم تنفس توربوشارژ استفاده می‌کند، هوا با فشار و حجم زیادی وارد سیلندر می‌شود.

دیزل ژنراتورهایی که دارای سیستم تنفس توربوشارژ هستند، قدرت بیشتری را در اختیارتان قرار می دهند، اما اگر طول عمر دستگاه برایتان اولویت دارد، دیزل ژنراتوری تهیه کنید که از سیستم تنفس طبیعی بهره‌مند باشد. سیستم تنفس توربوشارژ قدرت موتور را مقداری بیشتر می‌کند اما در مقابل باعث فرسایش قطعات در درازمدت می‌شود.

در حال تکمیل…

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. بسیار عالی بود آقای اللهویردی پور. ظاهرا قراره بخش های بعدی هم داشته باشه منتها یک خواهش داشتم اگر میشه در بخش های بعدی مشخصات فنی دیزل ژنراتور نوع گاورنر و دور موتور هم توضیح بدید. یکی از موارد بحث برانگیزه خیلی در این مورد سوال. تشکر

    1. سلام جناب وقت بخیر. ممنون از پیشنهاد شما حتما مواردی که فرمودید رو در نظر می گیریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا