معایب سیستم روغنکاری دیزل ژنراتور و رفع آن
معایب سیستم روغنکاری دیزل ژنراتور و چگونگی رفع آن؛ آشنایی با قسمتهای مختلف سیستم روغن کاری دستگاه ژنراتور برق به دلیل نقش اساسی آن در بهبود عملکرد این سیستم مولد برق و کاهش استهلاک آن از سوی دیگر از موارد کلیدی هست که شناسایی آن جهت کاربران دستگاه دیزل ژنراتور یک نیاز اساسی محسوب می شود.
با توجه به اهمیت سیستم روغن کاری در کارکرد بهینه دیزل ژنراتور، شناسایی معایب و رفع عیب هر یک از اجزای سیستم روغنکاری اولویت ویژه پیدا میکند.
بطور کلی میتوان از روی ظواهر پدید آمده در روغن دیزل ژنراتور بسیاری از عوامل و مسائل تکنیکی موتور دیزل را تشخیص داد که در اینجا بصورت مختصر برخی مسایل و معایب مربوط به سیستم روغنکاری و چگونگی رفع آن را در فرآیند سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور بیان میکنیم.
دلایل وجود کف در روغن موتور دیزل ژنراتور (روغن موتور کف می کند) و چگونگی بر طرف کردن آن
* دلیل شماره ۱) میزان روغن دیزل ژنراتور نسبت به ظرفیت استاندارد دیزل، خیلی کم و یا خیلی زیاد است لذا برای رفع مشکل باید سطح و میزان روغن را تنظیم کنیم.
* دلیل شماره ۲) روغن بیشتر از حد استاندارد کار کرده و به موقع تعویض روغن انجام نشده است لذا برای رفع مشکل روغن را به موقع و طبق برنامه سرویس و نگهداری تعویض کنیم.
* دلیل شماره ۳) روغن دارای کیفیت مناسبی با توجه نوع موتور و شرایط کاری و آب و هوایی ان نیست لذا برای رفع مشکل روغن را تعویض و از روغن با درجه مناسب استفاده کنیم.
دلایل پایین بودن فشار روغن موتور دیزل ژنراتور و چگونگی بر طرف کردن آن
* دلیل شماره ۱) نمایانگر فشار روغن خراب شده است لذا برای رفع مشکل باید نسبت به تعویض نمایانگر فشار روغن اقدام نماییم.
* دلیل شماره ۲) پایین بودن کیفیت و گرانروی روغن لذا برای رفع مشکل از روغن کیفیت و با درجه مناسب نسبت به شرایط اب و هوایی استفاده کنیم. معایب
* دلیل شماره ۳) فیلتر روغن کثیف شده است لذا برای رفع مشکل روغن فیلتر روغن را تعویض کنیم.
* دلیل شماره ۴) سوپاپ فشار شکن یا بای پس معیوب است لذا برای رفع مشکل سوپاپ را تعویض کنیم.
* دلیل شماره ۵) میزان پمپاژ و فشار پمپ روغن بعلت فرسودگی قطعات داخلی آن پایین آمده لذا برای رفع مشکل باید پمپ روغن را سرویس و یا تعویض کنیم.
* دلیل شماره ۶) تلرانس محورهای لنگ و یاتاقان ها از حد نرمال و استاندارد بیشتر شده لذا برای رفع مشکل موتوردیزل ژنراتور باید تعمیر شود و همچنین تلرانس میل لنگ و یا تاقانها تنظیم گردد.
دلایل بالا بودن فشار روغن موتور دیزل ژنراتور و چگونگی بر طرف کردن آن
* دلیل شماره ۱) نمایانگر فشار روغن خراب شده است لذا برای رفع مشکل باید نسبت به تعویض نمایانگر فشار روغن اقدام نماییم.
* دلیل شماره ۲) گرانروی روغن زیاد است لذا برای رفع مشکل از روغن باکیفیت و با درجه مناسب نسبت به شرایط اب و هوایی استفاده کنیم.
* دلیل شماره ۳) تلرانس محورهای لنگ و یاتاقانها از حد نرمال و استاندارد کمتر شده لذا برای رفع مشکل موتوردیزل ژنراتور باید تعمیر شده و همچنین تلرانس میل لنگ و یا تاقانها تنظیم گردد.
* دلیل شماره ۴) سوپاپ فشار شکن یا بای پس تنظیم نیست (فشار فنر آن زیاد است) لذا برای رفع مشکل فنر سوپاپ را تنظیم کنیم.
دلایل وجود آب در روغن موتور دیزل و چگونگی بر طرف کردن آن
* دلیل شماره ۱) اورینگ دور بوش خراب شده است لذا برای رفع مشکل باید نسبت به تعمیر موتور دیزل ژنراتور اقدام نماییم.
* دلیل شماره ۲) واشر سر سیلندر سوخته و یا معیوب است لذا برای رفع مشکل نسبت به تعویض آن اقدام نماییم کنیم.
* دلیل شماره ۳) سر سیلندر تاب برداشته لذا برای رفع مشکل موتوردیزل ژنراتور را باید تعمیر کنیم.
* دلیل شماره ۴) نشتی کولر روغن بدلیل سوراخ بودن کانال آب لذا برای رفع مشکل کولر روغن را تعمیر و یا تعویض کنیم.
* دلیل شماره ۵) نشتی کانالهای آب داخل سیلندر بدلیل وجود ترک در انها و یا سر سیلندر لذا برای رفع مشکل باید موتور دیزل ژنراتور را تعمیر و سرویس نماییم.
با توجه انواع مشکلات و دلایل آن ها که در بالا توضیح داده شد، توصیه میشود که برای کاهش هزینه های تعمیراتی و نگهداری بهینه دستگاه دیزل ژنراتور موارد زیر رعایت شود.
الف) رعایت برنامه زمان بندی سرویسهای دیزل ژنراتور طبق دفترچه ارائه شده همراه با دستگاه و یا دستور العمل مجموعه صنعتی کاشانی
ب) از روغن استاندارد مناسب و همچنین فیلترهای با کیفیت استفاده نمایید. چراکه همواره پیشگیری بهتر از درمان است.
یکی از روشهای مهم جهت تشخیص چگونگی کارکرد قسمت دیزل یک دستگاه دیزل ژنراتور برق نمونه برداری و آزمایش روغن دستگاه میباشد که همانند آزمایش خون در انسان میباشد.
در آزمایش روغن با توجه به اندازه گیری میزان مواد گوناگون درون روغن از چگونگی سلامت و کارکرد قسمتهای مختلف درونی دیزل آگاهی پیدا می کنیم.
نتیجه گیری
سیستم روغنکاری دیزل ژنراتور میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد که تأثیر مستقیم بر عملکرد و عمر مفید دستگاه دارد. یکی از معایب این سیستم وجود کف در روغن موتور است که می تواند به دلیل ترکیب هوا با روغن، استفاده از روغن نامناسب، یا نفوذ هوا از طریق سیل ها و گسکت ها رخ دهد. پایین بودن فشار روغن موتور میتواند ناشی از مشکلاتی مانند کاهش سطح روغن، فرسودگی پمپ روغن، یا مسدود شدن فیلترهای روغن باشد. از طرف دیگر، بالا بودن فشار روغن نیز ممکن است به دلیل استفاده از روغن با ویسکوزیته بالا، تنظیم نادرست فشار پمپ روغن، یا انسداد مسیرهای روغن باشد. وجود آب در روغن موتور نیز یکی دیگر از مشکلات مهم است که معمولاً به دلیل نشت آب از سیستم خنک کاری، تراکم رطوبت، یا ترک خوردگی سرسیلندر رخ میدهد. برای رفع این مشکلات، استفاده از روغن های با کیفیت مناسب، نگهداری و تعمیرات دورهای منظم، و نظارت دقیق بر عملکرد سیستم روغنکاری ضروری است تا از آسیبهای جدی به موتور و کاهش بهرهوری آن جلوگیری شود.