کوپله کردن دیزل ژنراتور و مفاهیم آن
بسیاری از کارخانهها یا پکیجرها، قطعات مختلف ژنراتور دیزلی را به یک دیگر متصل و دستگاه نهایی را تولید میکنند. هولدینگ آبیاران یکی از پکیجرها یا همان کوپله کاران داخلی دیزل ژنراتور است که عملیات کوپلینگ ژنراتور دیزلی را انجام میدهد. عملیات کوپله کردن ژنراتور دیزلی، مراحل مخصوص به خود را دارد. برای آشنایی با مراحل کوپله کردن ژنراتورهای دیزلی، با مجلهی آبیاران همراه باشید.
مراحل و مفاهیم کوپله کردن دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها از دو بخش مهم ژنراتور یا آلترناتور، و موتور تشکیل شدهاند که هر کدام از این قطعهها توسط کارخانه یا برند خاصی تولید میشوند. به همین دلیل کارخانهها و تولیدکنندههای بسیاری با کنار هم قرار دادن قطعات و انتخاب قطعه مناسب که امری تخصصی است؛ دیزل ژنراتور نهایی را کوپله میکنند.
مفهوم کوپله کردن
کوپلینگ یا همان کوپله کردن دیزل ژنراتور، به معنی انتخاب شاسی یا استراکچر مناسب و قراردادن سایر قطعات روی آن است. قطعاتی که طی فرایند کوپله کردن این ژنراتورها مورد استفاده قرار میگیرند؛ شامل: ژنراتور، موتور، تابلو کنترل، باک و شاسی، فیلترها، منبع سوخت، رادیاتور و غیره هستند.
البته ساخت تابلو کنترل نیز بخش دیگری از مراحل کوپله کردن ژنراتور دیزلی است، اما در حالت کلی قرارگیری این قطعات در کنار یکدیگر و انتخاب اصولی هر قطعه برحسب مشخصات فنی، امری مهم به شمار میرود که به آن کوپله کاری گفته میشود. کوپله کاران یا پکیجرهای بسیاری در کشورهای مختلف در سراسر جهان این عملیات را انجام می دهند.
اصطلاح کوپله فابریک در دیزل ژنراتور
یکی از اصطلاحات رایج در این صنعت که به احتمال زیاد شنیدهاید، کوپله فابریک است. کوپله فابریک به این معنی است که انجام عملیات کوپله سازی توسط سه کارخانه کاترپیلار، پرکینز و کامینز انجام شود. فرایند کوپله کاری در کشور ایران نیز انجام می شود و یکی از کوپله کاران بزرگ در کشورمان، کارخانه آبیاران پویان آذر است.
بهتر است برای خرید دیزل ژنراتور تنها به فکر خرید ژنراتور دیزلی کوپله فابریک نباشید، چراکه کوپله کاران ایرانی بسیاری در زمینه مونتاژ ژنراتور دیزلی فعالیت میکنند و کیفیت دستگاههای تولیدی آنها به مراتب از دیزل ژنراتور کوپله فابریک بیشتر است.
به احتمال زیاد تا به امروز دو اصطلاح «کوپله خارجی» و «دیزل ژنراتور کوپله» به گوشتان خورده است. دیزل ژنراتور کوپله خارجی یعنی انجام مراحل کوپلینگ این دیزل ژنراتور، در کشورهای خارجی انجام گرفته است. البته تفاوت کوپله خارجی با کوپله فابریک در این است که کوپله فابریک توسط سه کارخانه کاترپیلار، پرکینز و کامینز انجام میشود؛ اما اصطلاح دیزل ژنراتور کوپله، بیشتر به پکیجرهای ایرانی تعمیم داده میشود.
مراحل کوپله کردن دیزل ژنراتور
مراحل مختلفی در امر کوپلینگ دیزل ژنراتور وجود دارد که هر کدام از این مراحل به صورت تخصصی انجام می شود و در حالت کلی تمامی مراحل کوپلهکاری بر اساس استاندارد BS 5000 صورت میگیرد.
ابتدایی ترین و مهم ترین قسمت کوپلینگ ژنراتور دیزلی، بررسی جهت چرخش موتور و ژنراتور است. برای اطمینان از درست بودن مراحل کوپلینگ ژنراتور دیزلی، حتما باید جهت چرخش موتور و ژنراتور با یکدیگر هم سو باشند.
در مرحلهی بعد از ترازسازی شاسی، موتور و ژنراتور را روی یک سطح ثابت قرار میدهند و این دو قطعه به یکدیگر متصل میشود. برای اطمینان از نصب درست قطعه ها، بررسیهای لازم برای تراز بودن میل لنگ و میل ورودی انجام میشود.
در سومین مرحله نیز کارهایی در جهت اطمینان یافتن از استحکام شاسی انجام میگیرد. دوام بالای استراکچر، برای جلوگیری از ایجاد لرزش در قطعات حین کار و جلوگیری از آسیب رسیدن به آنها اهمیت بالایی دارد.
شاسی دیزل ژنراتور و نحوه تولید آن
برای تولید ژنراتور دیزلی محکم و باکیفیت، نوع شاسی دیزل ژنراتور اهمیت بسیاری دارد. شاسی یا همان استراکچر از جنس فلز تولید میشود. تولید شاسی فلزی باکیفیت دیزل ژنراتور، به نوع آلیاژ فلزی و ترکیبات آن بستگی دارد. انتخاب ورقهای فولادی و ترکیبات آلیاژ بهگونهای باید باشد که علاوه بر بهینه بودن، مقاومت بالایی در برابر وزن و فشارهای احتمالی وارده داشته باشد. پس از انتخاب ورقهای مناسب، آنها را توسط دستگاههای برش، شکل میدهند و در صورت نیاز ورقها را خم میکنند تا شاسی را به شکل مورد انتظار تولید کنند.
جهت اطمینان از استحکام شاسی، عملیات مربوط به کلاف کردن شاسی دیزل ژنراتور انجام میگیرد. کلاف کردن شاسی دیزل ژنراتور به معنی تراز کردن، جوش زدن و آب بندی شاسی است. تمامی موارد مربوط به کلاف کردن باید روی یک سطح صاف صورت گیرد. درصورتی که ترازسازی و سایر فعالیتهای مربوط به کلاف کردن به درستی انجام نشود؛ دستگاه در هنگام کار می لرزد و احتمال دارد عملکرد دستگاه و قطعات آن مختل شود.
شاسی دیزل ژنراتور از دو قسمت مهم تشکیل شده است. بخش اول، محل قرارگیری قطعات و قسمت دوم که در بخش میانی قرار دارد، مخزن سوخت است.
آب بندی شاسی دیزل ژنراتور
پس از اتمام مراحل جوش زدن و ترازکردن، برای اطمینان از عملکرد درست شاسی دیزل ژنراتور، نوبت به مرحلهی تست آب بندی دستگاه میرسد. در این گام، شاسی را از جهت نشت گاز بررسی میکنند. همچنین تمامی امور مربوط به ایجاد حفره روی مخزن در این مرحله انجام می شود و کوپله کار برای افزایش کارایی دستگاه، قطعه مورد نظر را کاملا تمیز میکند.
در گام نهایی تولید شاسی کوپلینگ ژنراتور دیزلی، فرایند ترازسازی و پرداخت صورت می گیرد، علاوهبرآن در این مرحله بررسیهای لازم در رابطه با تراز بودن محل قرارگیری ژنراتور و موتور نیز به صورت جداگانه انجام می شود. برای جلوگیری از ایجاد حرکت بین قطعات، از لرزه گیر نیز استفاده می شود. در رابطه با بخش پرداخت شاسی، پس از انجام تمامی موارد مربوط به لرزه گیری و تراز سازی، قطعات قرار گرفته شده روی شاسی را باز و سپس خود شاسی را با استفاده از رنگ الکترواستاتیک و ضدزنگ به صورت کامل رنگ کاری می کنند تا شاسی در برابر رطوبت هوا دچار زنگ زدگی نشود.
ساخت تابلو برق جهت کنترل عملکرد دیزل ژنراتور
تابلو برق در دیزل ژنراتور، یکی از قسمتهای مهم دیزل ژنراتور برای نمایش میزان کارکرد دستگاه و کنترل آن است. روی تابلو برق می توان پنل مستطیل شکلی مشاهده کرد که به آن کنترل پنل دستگاه میگویند. کلیدهای فیزیکی تعبیه شده روی کنترل پنل، برای راهاندازی دیزل ژنراتور است. درون این پنل مستطیلی، نمایشگر کوچکی نیز وجود دارد تا ساعات کارکرد و در حالت کلی مدت زمان روشن بودن دستگاه را نمایش دهد.
در صورت وجود خطا در عملکرد دیزل ژنراتور، از طریق این پنل به کاربر اطلاع رسانی های لازم انجام میگیرد. در این مرحله، تمامی اقدامات مربوط به تولید و ساخت تابلو برق انجام و آن را روی شاسی و در کنار سایر قطعات قرار میدهند.
انتخاب بلبرینگ مناسب برای ژنراتور
بلبرینگ ژنراتور یکی از اجزای مهم در بخش ژنراتور به شمار میرود. باتوجه به انواع بارهای وارده به بلبرینگ در ژنراتورها، نیاز است تا در انتخاب بلبرینگ مناسب، دقت کافی اعمال شود. ژنراتورها در دو نوع تک بلبرینگ و دو بلبرینگ ساخته می شوند. ژنراتور تک بلبرینگ را با نام صفحهای و ژنراتور جفت بلبرینگ را با نام تک شفت میشناسند.
روش کوپله کردن ژنراتور یک سر بلبرینگ
کوپله کردن ژنراتور یک سر بلبرینگ در مقایسه با کوپله کردن ژنراتور دو سر بلبرینگ متفاوت است. در کوپله کردن ژنراتور یک سر بلبرینگ، صفحه ای را به موتور نصب می کنند که عامل اتصال ژنراتور و موتور به یکدیگر است؛ این صفحه عامل کوپلینگ نام دارد. برای کوپل کردن ژنراتورهایی با توان بیشتر از ۵۰ یا ۴۰ کیلووات، از کوپلینگ صفحه ای استفاده میشود.
کوپله کردن ژنراتور دو سر بلبرینگ
برای کوپل کردن ژنراتورهای تک شفت یا همان دو سر بلبرینگ، بخشی از صفحه را به موتور متصل میکنند. قسمت دیگر این صفحه نیز توسط شفت به ژنراتور متصل میشود.
درصورتی که ژنراتور تک بلبرینگ باشد؛ برای کوپلینگ باید از یک عامل کوپلینگ یا همان فلایول استفاده کرد. اما در صورتی که ژنراتور جفت بلبرینگ است؛ باید مراحل دیگری طی شود که به صورت اجمالی به آن پرداختیم.
عوامل موثر بر کیفیت کوپلینگ ژنراتور
نوع تابلو برق، ژنراتور و موتور همگی در کیفیت کوپله کردن ژنراتور دیزلی موثر هستند. منظور از نوع این قطعات، کیفیت قطعهای است که از آن برای تولید ژنراتور دیزلی استفاده می شود.
برای مثال در رابطه با کیفیت تابلو برق مواردی مانند تجهیزات به کار رفته برای ساخت تابلو برق، اهمیت بسیاری در کوپلینگ ژنراتور دیزلی دارد. در رابطه با شاسی نیز ساختمان آن و ترکیبات آلیاژ استفاده شده، تعیینکنندهی کیفیت بالای دیزل ژنراتور است.
هرچه کیفیت دیزل ژنراتور بیشتر شود؛ قیمت نیز بالاتر خواهدبود. قیمت دیزل ژنراتور، به نوع موتور، برند ژنراتور و توان نامی آن بستگی دارد. بزرگترین کوپله کاران دیزل ژنراتور، دو شرکت ” FG Wilson” و “Cummins Power” انگلستانی هستند.
کانوپی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور در زمان آغاز به فعالیت و تولید برق، آلودگی صوتی بسیاری نیز تولید میکند. افرادی که قصد دارند تا دیزل ژنراتور را در فضای باز قرار دهند؛ می توانند با خرید دیزل ژنراتور کانوپی دار این مشکل را به راحتی حل کنند. شاید برایتان این سوال پیش آید که کانوپی دیزل ژنراتور یا همان ژنراتور برق چیست؟ کانوپی دیزل ژنراتور، اتاقکی فلزی است که ژنراتور را درون آن قرار میدهند.
مشخصات کانوپی دیزل ژنراتور
کانوپی دیزل ژنراتور به عنوان عایق صدا و رطوبت عمل میکند. از جمله مشخصات کانوپی دیزل ژنراتور، میتوان به داشتن دربهای بزرگ برای آسان تر شدن دسترسی به دیزل ژنراتور اشاره کرد. همچنین گاهی اوقات کانوپی را روی یک چهار چرخ سوار میکنند تا قابل حمل باشد.
کانوپی دیزل ژنراتور در ساختمان داخلی خود و در بخش های مختلفش عایق صدا دارد. میزان ضخامت عایق صدا در حالت نرمال، حدود ۲ الی ۳ سانتیمتر است. این میزان از ضخامت عایق به خوبی از ایجاد سرو صدای زیاد جلوگیری میکند.
اهمیت کانوپی برای دیزل ژنراتور، زمانی مشخص می شود که قصد دارید آن را در محیطی مانند حیاط قرار دهید. در این صورت کانوپی مانند محافظ از دیزل ژنراتور در برابر نفوذ قطرههای آب مانند باران جلوگیری میکند و امنیت آن را افزایش میدهد. کارایی دیزل ژنراتور کانوپیدار در مقایسه با دیزل ژنراتور بدون کانوپی، تا حدی کمتر است. به همین دلیل پیشنهاد میشود برای در خرید دیزل ژنراتور با کانوپی، گزینه هایی را انتخاب کنید که توان نامی بیشتری نسبت به توان مورد انتظار شما دارند. به این طریق حتی با کاهش جزئی در کارایی، میتوانید میزان برق مورد نیاز خود را تامین کنید. درصورتی که تمایل به خرید کانوپی سایلنت دیزل ژنراتور دارید، میتوانید از طریق وب سایت آبیاران پویان آذر اقدام کنید.
هولدینگ آبیاران به عنوان یکی از پکیجرها یا همان کوپله کاران ایرانی در زمینه کوپلینگ انواع دیزل ژنراتور فعالیت می کند. علاوه بر آن می توانید کوپله فابریک دیزل ژنراتور را با خیال راحت از بابت اصالت کالا خریداری کنید. انواع دیزل ژنراتور موجود در آبیاران شامل: دیزل ژنراتور پرکینز، دیزل ژنراتور کامینز، دیزل ژنراتور ولوو و دیزل ژنراتور بادوین و تمامی برندهای معتبر دنیا است.
نتیجه گیری
کوپله کردن دیزل ژنراتور یک فرآیند مهم و حساس است که باید توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود. این فرآیند شامل مراحل مختلفی از جمله انتخاب و نصب شاسی، انتخاب و نصب کوپلینگ، و تراز کردن دیزل و ژنراتور است. رعایت نکات ایمنی و استفاده از تجهیزات و ابزار مناسب در این فرآیند ضروری است.
کوپله کردن صحیح دیزل ژنراتور مزایای زیادی دارد. این فرآیند باعث افزایش بهره وری، کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری، و بهبود عملکرد دیزل ژنراتور می شود. همچنین، کوپله صحیح دیزل ژنراتور ایمنی دستگاه را نیز افزایش می دهد.