از کجا بفهمیم سیم پیچ موتور برق مسی است؟
تشخیص سیم پیچ موتور برق چگونه است؟
یکی از اموری که کیفیت برق تولیدی توسط ژنراتور برق را تعیین می کند، سیم پیچ ژنراتور یا همان آلترناتور موتور برق است. هر موتور برق از دو بخش موتور و آلترناتور تشکیل شده است و موتور با حرکت دورانی خود، انرژی مکانیکی حاصل از سوختن نفت، گاز، بنزین و گازوئیل تولید می کند. این انرژی مکانیکی در نهایت به آلترناتور منتقل می شود. آلترناتور که توسط شفت به موتور متصل است، انرژی مکانیکی را دریافت می کند. انرژی مکانیکی، منجر به چرخش روتور یا همان آرمیچر درون استاتور آلترناتور می شود.
روتور، سیم پیچی است که درون استاتور قرار می گیرد و با چرخش خود در جهت عقربه های ساعت، میدان مغناطیسی ایجاد می کند. این میدان مغناطیسی توسط جاروبک یا همان ذغال به استاتور منتقل می شود.
انواع سیم پیچ آلترناتور در موتور برق
برای تشخیص نوع سیم پیچ تنها باید به جنس آن توجه کرد. هر سیم پیچ برای آلترناتور از دو نوع فلز می تواند تولید شود. گاها شاهد هستیم که یک آلترناتور دارای سیم پیچ مسی است. مسی بودن سیم پیچ آلترناتور یک موتور برق، باعث خروجی برق باکیفیت با کمترین افت ولتاژ می شود. گاها برای موتور برق که نسبت به هم رده های خود قیمت کمتری دارد نیز از سیم پیچ آلومینیومی استفاده می شود. البته این نوع از سیم پیچ ها تنها از فلز آلومینیوم تولید نمی شود و آلیاژی از انواع فلزها را برای تولید سیم پیچ آلومینیومی استفاده می شود.
درحقیقت برای تجهیز یک دستگاه ژنراتور برق، از موتور و آلترناتور استفاده می شود. از آن جایی که وظیفه ی ژنراتور برق، تولید برق است؛ سیم پیچ آن در بخش آلترناتور قرار می گیرد.
آلترناتور یا ژنراتور به تولید کننده ی برق بر اساس انرژی مکانیکی گفته می شود. هر آلترناتور یا دینام دارای دو بخش روتور و استاتور است. خود استاتور به تنهایی دارای سیم پیچ و هسته است. منظور از هسته استاتور، لایه های نازک فلزی است که روی یکدیگر سوار هستند و در میان لایه ها سیم پیچ وجود دارد. تعداد سیم پیچ ها و جنس آن ها، تعیین کننده ی میزان برق تولیدی و ولتاژ آن است. هرچه کیفیت مواد به کاررفته در تولید سیم پیچ بهتر باشد؛ کیفیت برق تولیدی بیشتر است.
درواقع، یک موتور برق با سیم پیچ آلومینیومی، در مقایسه موتور برق با سیم پیچ مسی، قیمت ارزان تری دارد و کیفیت برق تولیدی به مراتب کمتر است. منظور از پایین بودن کیفیت برق تولیدی توسط موتور برق با سیم پیچ آلومینیومی، افت ولتاژ و نوسانات بسیار است. این روزها شرکت های محدودی از سیم پیچ آلومینیومی برای تجهیز موتور برق استفاده می کنند. تشخیص سیم پیچ موتور برق آسان نیست و توسط یک فرد معمولی نمی تواند انجام گیرد. تنها روشی که کاربر می تواند قبل از خرید موتور برق، سیم پیچ را تشخیص دهد، کاتالوگ محصول است.
چگونه نوع سیم پیچ موتور برق را تشخیص بدهیم؟
معمولا در رابطه با موتور برق ارزان که کاتالوگ ندارند و محصولی کمتر شناخته شده محسوب می شوند، سیم پیچ آلومینیومی استفاده می شود. فرض کنید قیمت موتور برق با توان تولید برق ۷ کیلووات از یک برند معروف، برابر با ۱۰ میلیون تومان است. در جای دیگر نیز یک موتور برق که چندان شناخته شده نیست با توان ۷ کیلووات، قیمتی برابر با ۵ الی ۶ میلیون تومان دارد.
طبیعی است که یک فروشنده زمانی که بداند سیم پیچ موتور برق از نوع آلومینیومی است، قیمت پایین تری را در نظر می گیرد. علاوه بر آن، قیمت بسیار پایین نیز یکی دیگر از نکاتی است که باید به آن شک کنید.
در آخرین مرحله، می توانید با خرید یک موتور برق از نمایندگی رسمی و شرکت معتبر، محصول را به همراه کاتالوگ خریداری کنید.
به نظر شما چه روش های دیگری برای تشخیص نوع سیم پیچ موتور برق وجود دارد؟
نتیجه گیری
در تشخیص سیم پیچ مسی در موتور برق، از روش های چندگانه می توان استفاده کرد. این شامل بررسی وزن موتور، بررسی رنگ سیم پیچ پس از خراشیدن، ارزیابی توان و راندمان موتور، مقایسه قیمت با موتورهای دیگر، و انجام تست حرارتی است. سیم پیچ مسی معمولاً سنگین تر، رنگ مسی دارد، توان و راندمان بالاتری دارد، قیمتش بیشتر است و مقاومت حرارتی بالاتری نیز دارد. با این روش ها، می توان به تشخیص نوع سیم پیچ موتور برق پرداخت و تصمیم گرفت که آیا از مس استفاده شده است یا خیر.
یک دیدگاه