عملکردها و اجزای تجهیزات

بررسی مزایا و معایب و مقایسه سولار و موتور برق

تولید برق با روش سولار بهتر است یا موتور برق؟

هم زمان با افزایش بحران و محدودیت های اخیر از بابت نیروی برق، عمده کاربران عادی یا صاحبین کسب و کار به دنبال تامین برق اضطراری جایگزین، با کمک دستگاه های مولد برق مانند «موتور برق» هستند. امروزه جایگزین دیگری که برای تولید برق می توانید در نظر داشته باشید، «سولار» یا همان «سلول های خورشیدی» نام دارند. اما سوال این است که تولید برق با روش سولار بهتر است یا موتور برق؟ تفاوت سولار و موتور برق در چیست و کدام یک برای تولید برق گزینه بهتری است؟ در ادامه به پاسخ این سوالات و مقایسه سولار و موتور برق می پردازیم.

بررسی تفاوت سولار و موتور برق، و بازبینی مزایا و معایب استفاده از هرکدام بستگی به نوع کاربری ما دارد. استفاده از هر تجهیزی که برای تامین برق استفاده می شود هرچقدر دردسر کمتری داشته باشد بهتر است. در ابتدا باید با روش کار هرکدام از این گزینه ها آشنا شویم.

مقایسه سولار و موتور برق و معرفی هر کدام

پیش از مقایسه سولار و موتور برق، ابتدا به سراغ معرفی هر کدام و نحوه کارکرد هرکدام می رویم. سپس به شرح مزایا و معایب هر کدام می پردازیم.

سلول خورشیدی (Solar Cell) چیست؟

سلول خورشیدی به صفحات الکترونیکی تخت با رنگ سرمه ای گفته می شود که معمولا حالت مستطیلی دارند و به صورت مورب در برابر خورشید قرار می گیرند. سولار سل یا همان سلول خورشیدی در اصل یک صفحه چند ضلعی است که از نظر اندازه حدود یک کف دست می باشد. این سلول ها به صورتی چیدمان می شوند که درکنار هم یک صفحه مستطیلی شکل را تشکیل دهند. سلول های خورشیدی همان «فوتو ولتائیک» (Photovoltaic) نامیده می شود که Photo به نور اشاره می کند و Voltaic به نام دانشمند ایتالیایی «الکستاندر ولتا» اشاره می کند.

اصطلاحات رایجی وجود دارد که سلول های خورشیدی را در میان بازاریان شناخته شده می کند، اصطلاحاتی نظیر پنل خورشیدی یا سولار. از ابعاد کوچک که در وسایل برقی کوچک استفاده می شود، تا صفحات بزرگ که روی سقف منازل قرار می گیرد همگی سلول های خورشیدی هستند.

پنل خورشیدی

سلول خورشیدی چگونه برق تولید می کند؟

به زبان علمی نور خورشید خود متشکل از ذرات ریز بسیاری است که هرکدام از آن ها فوتون نامیده می شود. این فوتون ها بسیار پر انرژی هستند و اگر حین تابش نور خورشید، به صورت مستقیم در مسیر سلول خورشیدی قرار گیرند، توسط این سلول ها دریافت می شود. فوتون های دریافت شده توسط سلول خورشیدی به جریان الکترون‌های آزاد تبدیل می شوند. هر سلول خورشیدی خود مقداری از جریان برق را تشکیل می دهد که در کنار یکدیگر مقدار قابل توجهی می شود.

کاربرد پنل خورشیدی چیست؟

پنل خورشیدی به عنوان صفحه ای که باید در برابر خورشید قرار گیرد، وظیفه تولید برق با تبدیل نور خورشید به برق را دارد. امروزه به دلیل کمبود برق، روش های بسیاری برای تولید الکتریسیته به کارگرفته می شود و روشی محبوب تر است که از نظر آسیب به محیط زیست کمترین خطر را داشته باشد. پنل خورشیدی آلودگی تولید نمی کنند، زیراکه برای تولید جریان برق از نور خورشید استفاده می کند.

چندین سال است که از سلول های خورشیدی برای تولید برق دستگاه های کوچک مثل ماشین حساب ها استفاده می شد. امروزه نیز با گسترش علم و افزایش تقاضا برای برق در ابعاد بزرگتر نیز استفاده می شود. برای برخی مناطق مانند دانشگاه ها در حجم عظیم از این سلول ها استفاده می شود که به آن مزرعه سلول های خورشیدی گفته می شود.

مزایای استفاده از پنل خورشیدی برای تولید برق

پنل خورشیدی در مقایسه با موتور برق، می تواند به عنوان منبعی برای تولید برق بدون هزینه و بدون نیاز به سرویس دهی در نظر گرفته شود. اصلی ترین تفاوت موتور برق و سولار این مورد است.

تولید کمترین میزان صدا و آلودگی صوتی، دومین مزیت پنل خورشیدی است که برخلاف موتور برق می توان به آن اشاره کرد.

سومین مزیت استفاده از پنل خورشیدی، عدم نیاز به تامین سوخت و پرداخت هزینه های اضافی است.

مزایای استفاده از پنل خورشیدی

معایب استفاده از پنل خورشیدی برای تولید برق

 استفاده از پنل های خورشیدی اولین مسئله ای که دارد، محدودیت مکانی است. به این منظور که قابل حمل و استفاده نیست. برای کسانی که دائم درحال جابجایی هستند امکان تغییر مکان سلول های خورشیدی وجود ندارد. دومین ایرادی که به استفاده از پنل خورشیدی برمیگردد، هزینه های بالای نصب است. این پنل ها برای هر آب و هوایی نمیتواند مناسب باشد اگر بخواهید به صورت ۲۴ ساعته برق داشته باشید این نکته را درنظر بگیرید که این پنل، شب ها کار نمی‌کنند. تنها می توانند برق را در باتری ها ذخیره کنند و با توجه به پیشرفته نبودن این باتری ها، نمیتوان انتظار داشت که اگر مصارف برق شما بیش از ظرفیت تولید برق پنل باشد، این مقدار ساعات و برق تامین شده برایتان کفایت کند.

محدودیت دیگری که در زمینه سولار می توان با آن مواجه شد، عدم امکان نصب برای هر ابعادی از سقف منازل است. همچنین زیبایی منازل را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است از نظر برخی افراد چندان جلوه زیبایی نداشته باشد.

شما هیچ گاه نمی‌توانید خودتان این پنل ها را نصب و راه اندازی کنید برای این کار نیاز است از یک متخصص در این حوزه کمک بگیرید.

با وجود تمامی این موارد نیاز است تا برای مقایسه سولار و موتور برق و بررسی تفاوت های این دو به مزایا و معایب استفاده از موتور برق نیز بپردازیم.

موتور برق چگونه کار می کند و مزایای استفاده از آن کدام است؟

موتور برق متشکل از موتور و دینام که انرژی حاصل از سوخت های فسیلی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند و به شما برق تکفاز یا سه فاز می دهد. در مقایسه سولار و موتوربرق، موتور برق از بابت داشتن آپشن های مختلف می تواند راحتی بیشتری را برای کاربر فراهم کند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب موتور برق در مقایسه با سولار می پردازیم.

موتور برق چگونه کار می کند

مزایای استفاده از موتور برق

موتور برق به عنوان دستگاهی کوچک و قابل حمل و جابجایی، برای افرادی که نیاز به برق در محل های مختلف دارند گزینه ای ایده آل تر است. همچنین به دلیل تنوع استفاده از سوخت که ممکن است بنزینی، گازوئیلی، گازسوز و همچنین امکان کار در شب نسبت به سولار بهتر است. موتور برق برای محل های تاریک یا فضاهای بسته که دور از دسترسی به نور خورشید است و نیازی به نصب سولار نیست کاربردی تر است. علاوه بر آن از موتور برق را می توان به صورت اتوماتیک نیز مورد استفاده قرار داد.

راه اندازی و نصب موتور برق در مقایسه با سولار، این امکان را به شما می دهد تا خودتان نیز به تنهایی نصب و راه اندازی را انجام دهید. برای استفاده از موتور برق نیازی به تخصیص فضای زیاد ندارید صرفا قرار دادن آن در فاصله مناسب و هوای آزاد کفایت می کند.

معایب استفاده از موتور برق

یکی از معایب استفاده از موتور برق در مقایسه با سولار، ایجاد آلودگی صوتی و آلودگی هوا است و گازهای تولیدی حاصل از سوخت فسیلی خطرناک هستند. بهتر است اگر قصد استفاده از موتور برق را دارید حتما در فضای آزاد و با فاصله مناسب از خود قرار دهید. معایب دیگر موتور برق می‌تواند نیازمندی این دستگاه به سرویس و نگهداری دوره ای باشد. هرچند که برای جلوگیری از خرابی موتور برق یا هر وسیله یا تجهیزی، بررسی های دوره ای بسیار اهمیت دارد.

موتور برق بهتر است یا سولار؟

برای رسیدن به پاسخ این سوال، اولین مورد بررسی نیازمندی های خود شماست، باید بررسی کنید که دقیقا برای چه استفاده ای و برای چه محلی قصد تامین برق دارید. اگر فردی هستید که دائم در حال تغییر مکان خود هستید و نوع شغلتان به گونه ای است که نیاز به انتقال برق دارید، موتور برق گزینه ای ایده آل است. اما اگر برای تامین برق ساختمان یا مزارع کشاورزی خود به صورت دائم هستید سولار بهتر است.

درصورتی که قصد خرید موتور برق و دریافت راهنمایی های بیشتر هستید می توانید مقاله راهنمای خرید موتور برق را مطالعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا