تفاوت پمپ کف کش و پمپ شناور
تفاوت پمپ کف کش و شناور در چیست؟ قبل از شروع مقاله تفاوت پمپ کف کش و شناور به شباهت های این دو نوع پمپ و نیز تعریفی کوتاهی درباره ی هردو پمپ می پردازیم.
پمپ کف کش چیست؟
پمپ کف کش نوعی از پمپ های گریز از مرکز مستغرق هستند, ساز و کار پمپ کف کش به گونه ای طراحی شده است که یک موتور الکتریکی پمپ را به حرکت در می آورد و نتیجه ی این عمل افزایش انرژی جنبشی سیال می باشد که در انتها سیال پمپ خواهد شد.
موراد مصرف پمپ کف کش
- کشیدن آب از چاه.
- آب بدون آلودگی یا لجن.
پمپ شناور چیست؟
پمپ شناور نیز مانند پمپ کف کش از نوع پمپ های سانتریفیوژ (گریز از مرکز) مستغرق می باشد و جهت انتقال آب از چاه مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد استفاده پمپ شناور
- چاه عمیق.
- صنایع کشاورزی.
- صنایع باغبانی.
- صنایع نفت و گاز.
بعد از مطالعه این موارد تا حدودی با تفاوت پمپ کف کش و شناور آشنا شده اید و ما نیز سعی داریم در ادامه به صورت مفصل در رابطه با شباهت ها و تفاوت های پمپ کف کش با پمپ شناور توضیح دهیم.
شباهت بین پمپ کف کش و شناور
دلیل داشتن این تفاوتها به خاطر شباهت هایی است که بین آنها وجود دارد پس قبل از پرداختن به تفاوت های این پمپ ها چند مورد از شباهتها آنها را ذکر میکنیم.
- این دو نوع پمپ هر دو به صورت عمودی ساخته می شوند و در هنگام کار نیز باید به صورت عمودی داخل سیال مورد نظر قرار گیرند.
- هر دو نوع این پمپ ها مستغرق هستند یعنی در هنگام کار باید کل بدنه پمپ در داخل آب قرار گیرد.
- به همین دلیل معمولا از هردو نوع این پمپ در کشیدن آب از چاه استفاده می شود.
- هر دو نوع این پمپ از نوع پمپ های سانترفیوژ می باشند.
- در پمپاژ سیال عملکردی شبیه به هم دارند.
- هر دو دارای خازن راه اندازی می باشند.
به دلیل شباهت زیاد این دو پمپ در ساختمان و عملکرد تشخیص آنها کمی مشکل باشد و باید تفاوت های آن ها را بدانید.
تفاوت بین پمپ شناور و کف کش
هر دو نوع پمپ دارای شباهت هایی در طراحی و کاربرد هستند، اما تفاوت های ظاهری و عملکردی آنها به طور قابل توجهی مشخص است. این تفاوت ها به کاربران کمک میکند تا بسته به نیازهای خاص خود، انتخاب درستی داشته باشند.
تفاوت در ورودی و خروجی سیال
ورودی سیال:
پمپ شناور: ورودی سیال در میانه بدنه پمپ قرار دارد. این طراحی به پمپ اجازه می دهد تا از میان آب ورودی را جذب کند.
پمپ کف کش: ورودی سیال در انتهای بدنه پمپ قرار گرفته است، که به این پمپ امکان میدهد تا آب و سایر مایعات را از کف مخزن یا چاه به داخل پمپ بکشاند.
خروجی سیال:
پمپ شناور: خروجی سیال در بالای بدنه پمپ قرار دارد، که به آن امکان می دهد آب را به صورت عمودی به سمت بالا پمپاژ کند.
پمپ کف کش: خروجی سیال در کنار بدنه پمپ قرار گرفته است، که به آن اجازه می دهد آب را به صورت افقی پمپاژ کند.
تفاوت در ساختار بدنه
پمپ شناور: این پمپ ها معمولاً به صورت دو تکه و با قطر کم ساخته می شوند، که آنها را مناسب برای استفاده در چاه های حفر شده با قطر کم می کند.
پمپ کف کش: این پمپ ها به صورت یکپارچه ساخته میشوند و دارای قطر بالاتری نسبت به پمپ های شناور هستند، که آنها را برای استفاده در مخازن و فضاهای بزرگ تر مناسب می سازد.
تفاوت در نصب و تجهیزات راهاندازی
پمپ شناور: خازن راهاندازی معمولاً در تابلو و خارج از پمپ تعبیه می شود. این پمپها به صورت ثابت و با استفاده از لوله ها و اتصالات مخصوص در چاه نصب می شوند.
پمپ کف کش: خازن (Capacitor) داخل پوسته پمپ قرار دارد. این پمپ ها نیازی به نصب ثابت ندارند و کافی است در داخل سیال غوطه ور شوند.
تفاوت در تعداد پروانه
پمپ شناور: این پمپ ها دارای چندین پروانه و دیفیوزر هستند. دیفیوزرها جریان فشار آب را در انتقال سیال از یک پروانه به پروانه دیگر حفظ می کنند تا افت فشار ایجاد نشود و راندمان پمپ بالا بماند. به همین دلیل، پمپهای شناور برای چاههای عمیق مناسب تر هستند.
پمپ کف کش: این پمپ ها دارای یک یا دو پروانه هستند و معمولاً برای ارتفاعات کمتر تا ۱۷۰ متر طراحی شدهاند.
تفاوت در جنس پروانه
پمپ شناور: پروانه معمولاً از پلیمر فشرده ساخته می شود که به دلیل سبکی و مقاومت در برابر خوردگی مناسب برای این پمپ است.
پمپ کف کش: پروانه از مواد مقاوم تری مانند چدن یا کابالیت ساخته میشود که دوام بیشتری در محیط های سخت دارند.
انواع مدل های پمپ های کف کش و شناور
حال که با تفاوت های پمپ های شناور و کف کش آشنا شدید بهتر است با چند مدل از پمپ های کف کش و شناور که شباهت های بسیاری با هم دارند ولی در یک دسته منحصر به خود قرار میگیرند آشنا شوید.
پمپ کفکش شناور
این نوع پمپ از دسته پمپ های شناور می باشد ولی بر خلاف اکثر شناور ها ورودی سیال آن در انتهای بدنه قرار دارد ولی در بقیه مشخصات مانند قطر بدنه و جنس بدنه و غیره از پمپ های شناور تبعیت میکند.
کفکش جریان بالا
این نوع پمپ از دسته پمپ های کفکش ولی بر خلاف اثر کفکش ها ورودی سیال آنها در میانه بدنه پمپ وخروجی آنها در بالای پمپ قرار دارد ولی در بقیه مشخصات مثل قطر بدنه وجنس بدنه و غیره از پمپ های کفکش تبعیت می کنند.
پمپ لجن کش
این نوع پمپ از دسته پمپ های کفکش می باشد و تفاوت آن در نوع پروانه می باشد چون برای سیالان غلیظ یا دارای ناخالصی استفاده می شود.
در بعضی از انواع این نوع پمپ ها کاتر یا خردکننده نیز به همراه پروانه استفاده می شود که سیالات دارای ناخالصی های غیر قابل نفوذ با خرد شدن ناخالصی ها به راحتی پمپاژ شوند.
نتیجه گیری
پمپ کفکش بیشتر برای جمعآوری آب از یک محیط خاص (مانند زیرزمین یا چاه) استفاده میشود، در حالی که پمپ شناور با سوئیچ شناور برای کاربردهایی که نیاز به کنترل خودکار دارند و میخواهند آب را به مکان خاصی (مانند یک مخزن) منتقل کنند، مورد استفاده قرار میگیرد.